Ljuvliga, bevarade, tillbyggda, förädlade 20-tal

Solhem, Spånga

Kälkbacken 8

Såld
  • 6 rum
  • 157 + 80 kvm
  • Villa

LJUVLIGA, BEVARADE, TILLBYGGDA, FÖRÄDLADE 20-TAL

År 1927 var året då den lilla familjevillan stod klar att flyttas in i för första gången, det är bara tre år kvar till husets 100-årskalas!
Det var familjen Qvist, med far Göte i spetsen, som ägde bostaden till dess att den såldes 64 år senare, år 1993.
År 1996 tog nuvarande ägare vid, endast 25 år gammal, som endast tredje ägare!
Anne-Marie, som såg potentialen i den älskade men omoderna bostaden, har med stor fingertoppskänsla och brinnande intresse för gamla fina hus tagit sig an Tjärblomstret 26 till att idag åter få blomstra, dessutom i större kostym!
Idag har bostaden underbara sällskapsytor såväl ute som inne, här finns också tre sammanhängande och riktigt rymliga sovrum på övre plan samt ett suterrängplan med fina förvaringsmöjligheter, flera möjliga bostadsrum samt en attraktiv uthyrningslägenhet.
Finns en egenföretagare eller en studerande tonåring i familjen? Uthyrningslägenheten har dörr inifrån den egna delen av suterrängplanet, vilket lätt inkluderar lägenhetsytan för egen användning.
I samband med tillbyggnaden så tillkom det efterlängtade lantköket, ett kök som man inte gärna lämnar då tallriken är tom.
Här lagar man mat tillsammans med familj och vänner för att sedan sitta länge vid det stora middagsbordet där goda måltider avslutas med äppelpaj och glass samt en match i favorit-sällskapsspelet.
Vägg i vägg med kökets matlagningsdel ligger det fina biblioteket med platsbyggd bokhylla. Biblioteket ligger i fil med vardagsrummet med en vacker klassisk kakelugn som ger både värme och myskänsla då det eldas.
Bostadens bergvärmepump, som installerades år 2003, ger bostaden bekväma driftskostnader.
Den klassiska 20-talsvillan, är uppförd på uppvuxen tomt om 954 kvm, delvis med skogstomtskaraktär där höga tallar ger grönska året om. Tomten har ett högt, lugnt och mycket skyddat läge i området.
På promenadavstånd om endast ca 10 minuter nås de allra flesta pusselbitarna i vardagspusslet såsom områdets populära skolor och förskolor, matbutiker och restauranger.

DET LJUVLIGA SÄLLSKAPSPLANET. I det välkomnande hallen finns platsbyggd avhängningsyta och sittbänk, perfekt att slå sig ner på då egna eller små barns skor skall knytas.
I en rymlig klädkammare förvaras de ytterkläder, skor och mycket annat som man inte använder i vardagen.
På planet umgås man gärna med familj, släkt och vänner i det ljuvliga lantköket med pardörrar mot en väl tilltagen terrass i skyddat läge. Planets övriga sällskapsytor utgörs av det solbadande biblioteket med vardagsrum i fil, rummen har sammantaget fönster i tre väderstreck och i vardagsrummet finns även en klassisk rund kakelugn, som man njuter av även när det inte är eldningssäsong. På planet finns även en gäst-wc, med vackra materialval.

ÖVRE VÅNINGSPLAN. På det privata sovrumsplanet en trappa upp finns tre riktigt rymliga sovrum, samtliga med storlek att kunna väljas som Master Bedroom! På planet finns också ett helkaklat badrum med vägghängd wc, dubbla tvättställ i dubbel kommod, en mosaikklädd 'familjedusch' samt det efterlängtade badkaret med extra djup!

SUTERRÄNGPLAN, MED EN ATTRAKTIV UTHYRNINGSLÄGENHET. På planet finns fantastiska förvaringsmöjlighet i flera rum. De fina rummen kan naturligtvis användas till annat är förvaring, som till exempel ett rymligt härligt allrum och/eller ett hemmagym! Här finns också en väl tilltagen och lättarbetad tvättstuga, en blivande vinkällare samt en dörr mot den attraktiva uthyrningslägenheten.
Om bostadens bergvärmeanläggning flyttas från det generösa förrådsrummet, med separat ingång från tomten, till den rymliga tvättstugan så skapas ett stort härligt allrum eller kanske ett bio-rum?
UTHYRNINGSLÄGENHETEN. Uthyrningslägenheten har entré från tomtens östervända del. I hallen finns hatthylla som ger avhängningsyta för ytterkläder, här finns även garderob och städskåp. Det helkaklade badrummet har också en kombimaskin som tvättar och torkar torrt. Rummet har stora fönster mot trädgårdens grönska, här ryms matbord, en mindre soffa och säng, köket är byggt i vinkel som en kökshörna.

ÖVRIGT. Då man kliver in på tomten så uppfylls man av den påtagliga känslan av omsorg, trivsel och kärlek som både nuvarande och tidigare ägare har känt för den älskade bostaden, med sitt lugna fina nära-allt-läge!
För den odlingsintresserade finns gott om ytor att förädla, kanske ett växthus står på önskelistan?
Den egna och spännande 'skogsdungen' är paradiset för familjens små barn att utforska! Varför inte göra den delen av tomten till barnens alldeles egna del, med en mysig lekstuga, en studsmatta, en gungställning och kanske en trädkoja? När barnen har blivit större och lekstugan har blivit för trång så är platsen perfekt för lek och bollspel.
Med ett promenadavstånd på ca fem minuter finns en av områdets många populära lekplatser 'Soltunet', med lekutrustning för både stora och små samt en uppskattad plaskdamm, då vädret är fint så hittar man alltid lekglada kompisar på 'Soltunet'.
Solhemsskolan (årskurs 0-6) och Spånga Grundskola (årskurs 7-9) samt Spånga gymnasium ligger alla inom ett promenadavstånd om ca 5-6 minuter.
Till Spånga torg med fantastiska kommunikationer, populära restauranger och ett fint utbud av butiker är promenadavståndet endast ca 10 minuter.
Välkommen till Kälkbacken 8!

NUVARANDE ÄGARE BERÄTTAR OM TRÄDGÅRDEN:
Huset har ursprungligen planerad skogstomt. Till stor del har detta bevarats på baksidan av tomten, där främst tallarna är kännetecknande (det finns även andra träd, såsom gran och björk).
Detta är en av få tomter som har så pass mycket skog kvar och det ger en härlig känsla uppe i huset och på altanen, avskärmar också från insyn och ljud.
Fåglar och ekorrar älskar också träden.
Växter som finns kvar sedan före vår tid är syrener, körsbärsträd (ganska smaklösa bär dock), hägg, gullregn samt en del buskar och blommor som jag inte vet namnet på.
Här finns även en stor doftschersminbuske, forsythia, vintergröna, blåsippor, smultron, förgätmigej, gullviva, liljekonvalj, vintergäck, hjärtbergenia, vårkrage, spirea, bondpion röd och murgröna.
Det finns ett äppelträd med två olika sorters äpplen på. Osäker på arter men tror att den ena kan vara Transparante Blanche.
Vi har planterat fler syrener (en vit och en rosa med tjocka blommor), en doftschersminbuske och den nya ligusterhäcken som vi hållit nere för att den skulle bli tjock och fin. Den kan nu släppas upp i höjd (den gamla var uppåt två meter hög).
I rabatterna på framsidan växer lavendel, blå bolltistel, rosor 'Leonardo da Vinci', salvia, jättevallmo, pion ('Sarah Bernhart' Lemoine), lammöron, akleja, jungfrunäva, ulleternell, stenkyndel, gråtimjan, silverarv, funkia, liten praktdaggkåpa, kuddsåpnejlika, liten flocknäva, blodnäva, murreva, smultron och taklök.
Ytterligare lökar: pingstliljor, pärlhyacint, hyacint, tulpan och krokus.
Vi har till stor del anpassat växter efter läget så att de trivs och klarar en del torka.
Vi har tidigare haft ett flertal odlingsbänkar på rad utmed väggen på grusplanen. Det var ett bra läge för att odla köksväxter/kryddor. Lätt att gå nedför altantrappan från köket och hämta det man behöver.
Det finns mycket att njuta av här, hoppas att ni skall trivas lika bra som vi har gjort! /Hälsar Anne-Marie.

FIBER:
Fiber finns indraget.

LARM:
Larm finns installerat, kopplat till Sector Alarm.

LITE HISTORIK:
Området Solhem ligger på mark som tillhörde Värsta gård och Kälvesta gård, fram till det att AB Hem på landet köpte egendomarna Värsta och Kälvesta. Namnet Solhem ansågs ge en bra bild av platsen och fastställdes i samband med att bostadsbyggandet kom igång då AB Hem på landet började sälja tomter år 1904. 1907 hade 160 hus byggts, och det fanns även flera butiker. Stor betydelse för bebyggelsen hade givetvis järnvägen, i detta fall Västeråsbanan, som anlagts redan 1876. Eftersom Spånga station låg i Solhem kom området att bli något av en centralort i Spånga socken.

LITE OM NÄROMRÅDET MED LEKPLATSER, UTFLYKTSMÅL, SKOLOR SAMT GYM, BUTIKER OCH RESTAURANGER:
- I Solhem bor man barnvänligt med naturen runt knuten, här finns lekvänliga skogsområden samt stora ängar med plats för barnens lek. Med kort promenadavstånd nedför kullen ligger populära lekparken Soltunet med plaskdamm för de yngre, granne med Soltunet finns också Spångahallen som erbjuder simträning och basket. På nästa kulle finns populära Spånga Scoutföreningens hus.
Åt andra hållet finns Nälstaängarna med cykelvägar, uterum och parkourpark. Nälstaängarna är utmärkt för löprundan.
Det är även bekvämt promenadavstånd till spännande Fornminnesparken, omgiven av stora grönytor och skogsdunge, invid Fornminnesparken finns även ett populärt utomhusgym. Den fotbollsintresserade söker sig gärna till Gläntan, även Starboparken är en av närområdets populära lekparker och en naturlig samlingsplats för leksugna barn!
Under soliga sommardagar är Nälstabadet ett populärt utflyktsmål. Badet med flera pooler, minigolfbana, lekplats och kafé håller öppet hela sommaren.
- Uppskattade förskolor finns det ett flertal av i närområdet. Till populära förskolan på Harspåret, som ligger knappt 300 meter bort, promenerar man på ca 3-4 minuter.
- I Solhemsskolan går barnen från 6-årsverksamheten till och med årskurs 6. På Spånga grundskola (årskurs 7-9) bedrivs även spetsutbildning i MA och i NO.
- Spånga Gymnasium ligger i anslutning till Spånga grundskola. Här kan man, bland andra program, söka till det uppskattade Naturbruksprogrammet.
- Även Kunskapsskolan, med årskurs från 4-9, finns på bekvämt promenadavstånd.
- Spånga Torg ligger endast ca 850 meter bort, här finns ett flertal matbutiker, kötthandlaren Dennis kött, nyöppnade krogen Kelp (bar/mat/deli), puben Caledonian Inn, ytterligare ett flera restauranger, Spångas prisbelönta konditori, vårdcentral, apotek, ytterligare småbutiker samt torgförsäljning sommartid och julmarknad vintertid. Här finns även SkandiaMäklarnas bobutik, välkommen in på en fika och för att prata om din nuvarande bostad och nästa.
- Det finns ett flertal gym på nära avstånd. På torget finns ett populärt Puls & Träningsgym och på ungefär samma avstånd finns ytterligare två gym med maximal flexibilitet: dels ett Fitness 24 Seven, dels ett Member 24.
- Det är inte heller långt till gallerian Bromma Blocks, ett butikscenter med ett stort utbud av butiker, caféer och restauranger.
- Även Vällingby Centrum med sina generösa öppettider ligger på nära avstånd, här finns det mesta att önska i form av butiker, här finns även torghandel, restauranger, de flesta banker, biosalong och ett SATS-gym.

TILL SPÅNGA TORG MED PENDELTÅG OCH BUSSAR I ALLA VÄDERSTRECK PROMENERAR MAN PÅ CA 10 MINUTER:
Från Spånga station till Odenplan reser man på ca 10 minuter, åker man vidare till Stockholms Central tar resan totalt ca 14 minuter.
Spånga Torg har även ett rikt utbud av busslinjer:
Buss 116 - trafikerar sträckan: Vällingby Centrum - Spånga station.
Buss 117 - trafikerar sträckan: Brommaplan (med T-bana, gröna linjen) - Spånga station.
Buss 119 - trafikerar sträckan: Spånga station - Hässelby.
Buss 112 - trafikerar sträckan: Spånga - Alvik (med T-bana).
Buss 118 - trafikerar sträckan: Vällingby - Hallonbergen, via Rissne Centrum (med T-bana).
Buss 157 - trafikerar sträckan: Spånga - Danderyds sjukhus.
Buss 512 - trafikerar sträckan: Spånga station - Solna centrum, via Rissne Centrum.

Mer om mäklarna