Nyed, Molkom

Krakeruds Gård

Besiktigad Försäkrad
  • 7 rum
  • 344 + 42 kvm
  • Villa
Högstbjudande 10 000 000 kr

KRAKERUDS GÅRD MED ANOR 1700-TALET!

Krakeruds Gård är en enastående kulturfastighet med anor och byggnader från mitten av 1700-talet. Fastigheten omfattar 4 huskroppar, varav den ståtliga herrgårdsbyggnaden som sträcker sig över två plan. Byggd 1907 på granitgrunden och av timret och dörrar från den tidigare huvudbyggnaden. Herrgården är väl bevarad I sitt ursprungliga skick med alla originaldetaljer. Tankfulla renoveringar till en hög standard har gjorts med omsorgsfullt återställande av listverk etc.

Herrgården tillsammans med övriga byggnader är belägna på en omslutande tomt med en total area av 67 420 kvm. 17 620 kvm av dessa, består till största delen av en parkliknande äga ner mot Molkomsjön vari resterande 49 800kvm utgör dess botten. Detta erbjuder en unik möjlighet att också äga en betydande del av den omgivande sjömiljön.

Huvudbyggnaden är i utmärkt skick och kombinerar klassisk herrgårdscharm med moderna bekvämligheter. Det bestående av en timrad konstruktion med utanpåliggande hyvlad panel, vilande på en hög sockel av granit, typ torpargrund. Takhöjden är genomgående 3,05m i alla rummen förutom i mindre utrymmen på övervåningen och i tvättstuga, En äldre matkällare samt ett senare utgrävt tvätt- och pannrum finns också under en del av huset.
Boytan uppgår till 344m2 samt en biarea om 42m2, enligt taxerade uppgifter.
Detta inkluderar totalt sex rymliga rum förutom, kök och en stor hall om hela 66m2 på övre våningen, idealisk för socialt umgänge. En större öppen spis med kassett höjer både temperatur och stämningen ytterligare under vinterhalvåret i detta stora fina utrymme. Dessutom finns på övervåningen större variationer av badrum, en walk-in-closet, ett utrymme för säsongsförvarning och ett pentry med gym-möjligheter. Det finns totalt 4 vackra kakelugnar I lika många rum som ger en härlig atmosfär i dessa. Ett av rummen på nedervåningen är extra ljudisolerat och tillsammans med VC och separat dusch utgör dessa ett ypperligt alternativ för övernattande gäster. Köket är stort och utrustat med både moderna vitvaror och en traditionell vedspis, vilket skapar en perfekt balans mellan gammaldags charm och modern funktionalitet. Den stora matsalen är idealisk för middagar och sociala tillställningar, medan den praktiska tvättstugan vid köket och groventrén gör vardagen bekväm och effektiv.

På fastigheten finns ytterligare tre byggnader, varav två av dessa härstammar från mitten av 1700-talet och mäter ca 73m2 vardera. Den ena av dessa har en stensatt grund som utgör en källare med välvalt tak.
Den tredje byggnaden är rest 2013, även den i två plan om 140 m2 vardera. Nedre planet innehåller ett välutrustat teknikrum med bergvärmepump etc, VC/dusch, en stor lokal och väl uttänkt verkstad med hydrauliskt lyftbord 1500kg, travers 500kg, svetsutsug etc. Tryckluftuttag finns strategiskt placerade i alla lokaler på nedervåningen som i sin helhet uppvärms med golvvärme I helgjuten platta. Den övre våningen består av en bostadsdel (el större kontor) byggd till högsta standard och av utsökt material. Idealiskt för generationsboende, långväga gäster eller kanske en uthyrningslägenhet av den högre standarden.
Övre våningen är också utrustad med golvvärme, dessutom finns där en vattenmantlad kamin om 10Kw som tillsammans med en likartad kamin på nedervåningen försörjer ackumulatortankar om 1500lit i teknikrummet. Detta ger ett tryggt uppvärmningsalternativ i denna byggnad, likväl som eldstäderna i huvudbyggnaden hjälper till där.
I direkt anslutning till denna byggnad har ett vackert orangeri uppförts med flertal tekniska lösningar för att möjliggöra förlängd säsong och nyttjande. Ett stenmagasin om 46m3 uppvärms av uppvärm luft från taknock vilket möjliggör en tidig start på odlingssäsongen likväl ett sent slut. För bevarande av växter året om så finns golvvärme också att tillgå i orangeriet. Detta ger en fin möjlighet för sociala tillställningar, och för den händige, odling året runt.

Byggtekniska förberedelser har redan skapats för en rad olika framtida möjligheter såsom sommarvatten från sjön, bevattningsanläggning, inkoppling av sol-el, i hopkoppling jordvärme och bergvärme tillsammans med solvärme, rörförbindelse (för kabel el solvärme) mellan teknikrum i den nyare byggnaden och huvudbyggnad etc etc. Detaljer kommer att finnas tillgänglig för intresserade och köpare. Teknik och hållbarhet är centrala för Krakeruds Gård.

En egen djupborrad brunn med god vattentillgång försörjer byggnaderna på fastigheten. Tillika finns en enskild avloppsanläggning typ tre-kammar brun med infiltration, godkänd av kommunen.

Trädgården närmast huset är utformat med tanke på att vara lättskött och för robotklippare. Den större delen av marken väst om huvudbyggnaden är ej fullt utvecklad men ger möjligheter för vatten dam och golfgreener. Äldre äppelträd med god frukt, persikoträd och olika bärbuskar med god skörd erbjuder viss självförsörjning. Historiska vårdträd i form av ekar inrammar herrgården och som ger den en värdig och rogivande miljö.

En av de unika kvaliteterna med Krakeruds Gård är den stora vattenarealen. Att äga ?vatten? innebär inte bara en fantastisk utsikt och en rogivande miljö, utan ger också möjlighet till olika vattenaktiviteter såsom fiske, bad och båtliv direkt från din egen fastighet. Vattnet tillför en extra dimension av frihet och livskvalitet som är svår att hitta någon annanstans.

Sammanfattningsvis
Krakeruds Gård erbjuder en sällsynt kombination av historisk charm och moderna bekvämligheter, allt i en naturskön och fridfull miljö, men likväl nära service och en större centralort. Med sin omfattande land- och vattenarea, välbevarade huvudbyggnad, komplementbyggnader och hållbara tekniska lösningar, är detta en framtidssäkrad fastighet som inte bara är ett hem, utan ger en livsstil med frihet och stillhet.

Välkommen att uppleva allt som Krakeruds Gård har att erbjuda - en plats där historia möter framtid i en harmonisk symbios.

Kontakta oss för att boka en visning och upptäck själv varför Krakeruds Gård är ett unikt tillfälle på marknaden!

Intresseanmälan

Är du intresserad av bostaden? Gör en intresseanmälan så kontaktar vi dig med mer information.

Till intresseanmälan

Mäklare

Bostadsfakta

Media

Bilder

Planritning

Nyed, Molkom

Krakeruds Gård

Karta

Mer om mäklarna

Intresserad? Gör en intresseanmälan!

Ikon: Tack för din bokning!

Tack för din intresseanmälan!
Mäklaren hör av sig så snart som möjligt.