Detaljplan: Hela fastighetsdelen omfattas av Q= Byggnaden får användas för de ändamål som är förenliga med byggnadens kulturhistoriska värde, kan vara t ex och kanske främst bostäder. Ursprunglig statarlänga exklusive tillbyggnad på södra gaveln omfattas av q= Byggnaden får inte rivas, och w = Kulturhistoriskt värdefull byggnad vars yttre form, allmänna karaktär och värdefulla interiörer inte får förvanskas. De särdrag och värden hos bebyggelsen som angivits i planbeskrivningen och bevaringsprogrammet, Lund utanför vallarna - del 1, skall särskilt beaktas vid ändring. Marken utöver statarlängan omfattas av korsprickmark = Marken tär endast undantagsvis bebyggas med skärmtak, uthus, garage o dylikt.
Bevaringsprogrammet: Under senare delen av 1800-talet blev drängarna statare och på Råbyholm uppfördes på lagom avstånd från herrskapets bostad två statarelängor, varav den ena ännu står kvar.
Byggnaden är uppförd i vitmålat tegel. Sadeltaket är klätt med rombiska eternitplattor och har en lätt utskjutande takfot. Den norra gavelspetsen är klädd med locklistpanel och den södra med eternitplattor. På vardera långsidan två symmetriskt placerade dörrar. Nyare svartmålade fönster- och dörrsnickerier.
Huset är med all sannolikhet identiskt med det "stathus" som omtalas i ett kostnadsförslag och entrepenadkontrakt i Borgska familjearkivet på landsarkivet. Huset skulle inredas till åtta lägenheter, vardera bestående av ett rum och kammare med putsade väggar. Vart och ett av de fyra köken skulle delas av två familjer, och ha tegelgolv samt en utvändig, murad stentrappa och ytterdörr med fyllningar.
Fastigheten omgärdas delvis av plank i dåligt skick samt höga häckar av poppel, thuja med flera vintergröna växter. Norr om statarlängan finns en komplementbyggnad som inte är skyddad i detaljplanen. Komplementbyggnaden saknar kulturhistoriskt värde.
Statarlängan har svart putsad sockel, fasader av vitkalkat/målat tegel. Kring dörr finns igenfyllning med annan typ av tegel, vilket tyder på ändring av dörrar, troligen ersättning av dubbeldörr med enkeldörr (av enkel modernt snitt utan fyllningar). Fönstren är tvålufts kopplade tvåglasfönster, troligen från omkring 1950-talet. Undantag: gavelfönster på vinden, södra gaveln, troligen ursprungligt handblåst enkelglas, spröjsat.
Tak av eternit på spåntak.
Fyra skorstenar i taknock, gult tegel.
På oinredd vind (södra halvan) syns det gula fasadteglet. Rester av strå finns (tidigare halm- eller vasstak?)
Gavelröste mot söder av eternit. Gavelröste mot norr av mörkt målad träpanel.
Yttertrappor täckta av höganäsklinker.
Interiören präglas av ytskikt (golv, väggar, tak) troligen från omkring 1950-tal och framåt. Undantag vissa profilerade golvsocklar.
Interiören är delvis förändrad. Ursprunglig planlösning med eldstäder är borta.
Det kulturhistoriska värdet består i byggnadens yttre form, långsmalt rektangulärt, dess obrutna branta sadeltak, fyra murade skorstenar, regelbunden fönstersättning och fasadernas tegel (målat eller kalkat). Det är viktigt för förståelsen av byggnadstypen statarlänga att den yttre formen inte förändras väsentligt med takkupor eller andra större tillbyggnader och att den alltså förblir friliggande. Inredning av vinden bör vara möjlig och taket kan försiktigt kompletteras med takfönster i liten omfattning. Vid framtida renovering bör skorstenar bevaras. Taket kan läggas om med alternativa takmaterial som plåt, papp, strå eller fibercementskivor. Fasadernas tegel bör även efter renovering vara synligt eller skönjbart. Interiören och grundläggning tål förändringar. Fönster bör ersättas med tvålufts sidohängda träfönster med spröjs. Ytterdörrarna ersätts med fördel av fyllnadsdörrar.
Minnesanteckningar från Stadsantikvarie & arkitekt, Petter Eiring, (Se vidare under dokument)