FRITID/MOTION
Vackra strövområden i skog och ängsmark bjuder på fina promenader, löpturer och vintertid skidlöpe.
KOMMUNIKATIONER
Avståndet till Stockholm är knappt 4 mil och restiden är ungefär 35 minuter med bil. Till arbetsplatser i Kista och Solna blir restiden med bil mindre än 25 minuter då huvuddelen av sträckan är motorväg. Arlanda nås på 35 minuter via motorväg. Bro Centrum nås på några minuter med bil, därifrån går pendeltåg till city och tar 30 min.
Det finns även offentliga kommunikationer med buss från Säbyholm till Bro station, en sträcka på mindre än 5 km. Pendeltåget tar endast 33 minuter in till Stockholms central och det finns gott om infartsparkeringar vid Bro station.
ALLMÄNT
Läget är unikt med närhet till både skog, park, lantbruk och Mälarens skärgård inpå knuten. De många byggnader som redan idag finns i Säbyholm ger också möjlighet att enkelt skapa både offentlig och kommersiell service till de boende inom närområdet.
Säbyholm ligger i Bro nordväst om Stockholm i Upplands-Bro kommun, i en lantlig miljö vid Mälarens strand. Bostäder med en unik karaktär tack vare områdets uppvuxna trädgårdsmiljö. Säbyholm är ett parkliknande område av herrgårdskaraktär vid Mälarens strand som har anor från 1300 talet.
OMGIVNINGAR
Området söder om Bro samhälle präglas av tre natursköna golfbanorna och den strandnära bebyggelsen längs Mälaren. Mästerskapsbanan Bro Hof är en av Sveriges bästa golfbanor och har med sitt läge vid Mälaren och i kombination med Bro Hof slott den mest exklusiva framtoningen. Annika Sörenstams hemmabana, Bro-Bålsta, håller även den hög internationell klass. Båda banorna ligger inom en radie av 5-6 km från Säbyholm.
Täby Galopp har blivit Bro Park Galopp då det 190 hektar stora området Önsta Gård strax väster om Bro samhälle förvärvades 2012.
Även välkända konferensanläggningar som Tammsvik och Lejondals Slott ligger vackert till nära Säbyholm i sjönära omgivningar. Thoresta herrgård är den konferensanläggning som ligger närmast Säbyholm (och erbjuder aktiviteter och middagspaket).
HISTORIK
I Säbyholms direkta närhet har det sedan bronsåldern funnits boplatser och begravningsplatser. De återfinns på den höga kullen, Rösaring, bredvid Säbyholm som är den högsta punkten i hela kommunen med en utsikt som sträcker sig 3-4 mil. Bland dessa fornminneslämningar finns det både en fruktbarhetslabyrint som stammar från Bronsåldern och en fornminnesväg som är världsunik med sitt ursprung från 800-talet. Det finns flera gravar från vikingatiden och den 540 meter långa processionsvägen kan ha använts vid olika ritualer såsom begravningar.
Troligtvis låg en viktig boplats/handelsplats på området eftersom liknande föremål som hittats här även har påträffats på Birka och i Sigtuna.
Att området var viktigt bekräftas även av Låssa kyrka byggdes så tidigt som sekelskiftet 1100-1200. En liten del av muren längst ner i det vackra kyrkorummet härrör från denna tid.
Området är sällsamt vackert och bra placerat, då som nu, med hänsyn till land, vatten och stad, vilket troligen var anledningen till att väpnaren Olof Haraldsson i slutet av 1300-talet lät bygga sin sätesgård på den mark som idag är Säbyholm. Gårdens namn var Ladza eller Laatza. Därefter tillhörde den hans son, väpnaren Harald Olofsson, häradshövding i Bro hundare. Under namnet Sæby beboddes gården av väpnaren Knut Haraldsson. Alla tre verkar ha tillhört den släkt, som senare antog namnet Soop. Under deras tid, 1300-1400-talen, byggdes kyrkan ut och försågs med de valv den har idag.
I slutet av 1600-talet ägdes Säbyholm av landshövdingen M. N. Posse (död 1702) och han bekostade en omfattande renovering av kyrkan som låg på dennes mark. Kyrkan tar idag 100 besökare och är en omtyckt kyrka för vigsel och dop. I dess socken ingår Säbyholm-halvön och även vissa öar i Mälaren, ex Dävensö.
På 1800-talet ägdes gården växelvis av medlemmar från ätterna Taube, Tamm, Sparre och Lagercrantz.
1909 köptes Säbyholms gård av stiftelsen Sunnerdahls hemskolor på landet. Den instiftades av filantropen Magna Sunnerdahl och godset omvandlades till internatskola för fattiga barn. Donationen var en av de största inom utbildning i modern tid och uppmärksammades av regeringen såsom en gåva i samma omfattning som Gustav II Adolfs gåva till Uppsala Universitet. I skolan, som startade 1911, fanns för pojkarna utbildning inom jordbruk, trädgård, metallarbete och snickeri, medan flickorna erbjöds utbildning inom hushållsarbete, sömnad och barnavård.
Under 1960-talet insåg stiftelsen att skolan inte skulle bära sig i framtiden och hela gården såldes till Landstinget för fortsatt skolverksamhet. Under 1970- och 80-talet byggdes flera nya byggnader därtill en gymnastikhall. Den sista elevkullen lämnade Säbyholm sommaren 2013.
Huvudbyggnaden samt rektorsbostaden (numera Tallgården) byggdes 1912 efter ritningar gjorda av arkitekten Ivar Tengbom, den berömde arkitekten som ritade både Stockholms Handelshögskola och Stockholms konserthus.