Lagfart – vad är det och hur mycket kostar det?

Lagfart är ett bevis på att du är ägare till en fastighet. Det är viktigt att räkna med kostnaden för lagfart när du ska köpa hus.

Lagfart – vad är det och hur mycket kostar det?

När du köper en fastighet i Sverige behöver du ansöka om lagfart för att registrera dig som ägare av den nya bostaden. I den här artikeln går vi igenom vad lagfart är, hur du ansöker om den och vad det kostar.

Vad är lagfart?

Lagfart är ett juridiskt bevis på att du är ägare till en fastighet. Det är ett dokument som ska registreras hos Lantmäteriet inom tre månader efter köpet. Din bank eller fastighetsmäklare hjälper oftast till med ansökan för att se till att alla handlingar blir korrekt ifyllda. När Lantmäteriet har beviljat din ansökan får du ett lagfartsbevis och du registreras som ägare till fastigheten i fastighetsregistret.

Vad kostar lagfarten?

Kostnaden för att ansöka om lagfart är 1,5% av fastighetens köpeskilling eller taxeringsvärde – beroende på vilket som är högst – plus en fast avgift på 825 kronor. Denna avgift betalas till Lantmäteriet och är en del av de administrativa kostnaderna för att registrera den nya ägaren i fastighetsregistret.

Om du har blivit ägare till en fastighet genom arv eller bodelning behöver du bara betala expeditionsavgiften på 825 kronor.

Hur räknar man ut lagfarten?

För att räkna ut kostnaden för lagfarten multiplicerar du 1,5 % med priset för fastigheten. Till detta läggs den fasta avgiften på 825 kronor.

Exempel: Om du köper en fastighet för 2 miljoner kronor blir lagfartskostnaden 30 000 kronor (2 000 000 x 0,015) plus 825 kronor, vilket totalt ger 30 825 kronor.

Tänk på att räkna med kostnaden för lagfart i din budget när du planerar att köpa hus.

Hur lång tid tar det att få lagfart?

Det brukar ta cirka 2-4 veckor för Lantmäteriet att granska och godkänna din ansökan, förutsatt att alla handlingar kommer in i tid och din ansökan inte behöver kompletteras med något.

Fler kostnader vid husköp: pantbrev och kontantinsats

När du köper hus tillkommer ytterligare kostnader som du behöver vara medveten om. Utöver lagfarten behöver du också pengar till kontantinsats och pantbrev.

För att kunna ta bolån behöver du enligt svensk lag själv kunna betala minst 15 % av bostadens värde i så kallad kontantinsats. Resterande 85 % av ditt husköp kan du finansiera med bolån.

Om du tar lån för att finansiera ditt boende behöver du också pantbrev som motsvarar hela lånebeloppets värde. Ett pantbrev är ett dokument som fungerar som säkerhet för lånet. Om det inte redan finns pantbrev som täcker beloppet du lånar behöver du ta ut nya pantbrev, vilket kostar 2 % av pantbrevets belopp plus 375 kronor i expeditionsavgift.

Hitta hem med SkandiaMäklarna

Är du på jakt efter drömhuset? Genom att ha klart för dig vad lagfart innebär, vad det kostar, och hur processen för ansökan går till blir det förhoppningsvis lite enklare att navigera i ditt fastighetsköp. När du väl är redo att slå till hjälper vi på SkandiaMäklarna dig gärna. Kika runt bland våra hem till salu och förverkliga din bostadsdröm med oss!

De vanligaste frågorna och svaren

  • När betalas lagfarten?

    Lagfarten ska betalas 4–8 veckor efter tillträdet av din nya bostad. Du får en faktura på beloppet från Lantmäteriet.

  • Behöver man lagfart för bostadsrätt?

    Nej, du kan inte ansöka om lagfart för en bostadsrätt, eftersom det är bostadsrättsföreningen som äger själva fastigheten och därmed ansvarar för lagfarten. 

  • Kan jag dra av kostnaden för lagfart i deklarationen?

    Ja, kostnaden för lagfart är avdragsgill, vilket betyder att du kan dra av den i deklarationen när du säljer din fastighet och på så sätt minska hur mycket vinstskatt du behöver betala.

  • Hur ansöker jag om lagfart?

    Du ansöker om lagfart hos Lantmäteriet. Ofta får du hjälp med ansökan av din bank eller fastighetsmäklare.