Köpeskilling – vad betyder det?

Köpeskilling är det slutpris en köpare och säljare kommer överens om vid en bostadsförsäljning. Här är allt du behöver veta om köpeskilling.

Köpeskilling – vad betyder det?

När du planerar att köpa eller sälja en fastighet i Sverige är köpeskilling ett begrepp som du behöver förstå. I den här artikeln går vi igenom vad köpeskilling betyder, hur den bestäms och betalas, och vad som händer om det finns pantbrev som är högre än köpeskillingen.

Vad betyder köpeskilling?

Köpeskilling är det pris som köparen och säljaren kommer överens om för överlåtelse av en fastighet eller annan egendom. Det är alltså ett annat ord för försäljningspris, det vill säga den totala summan pengar som köparen förbinder sig att betala till säljaren som ersättning för bostaden eller fastigheten. Köpeskillingen ska alltid stå med i köpekontraktet och det är ofta den som avgör både mäklarens provision och hur mycket köparen ska betala i handpenning.

Hur bestäms köpeskillingen?

Det vanligaste är att köpeskillingen bestäms genom en budgivning eller genom direkta förhandlingar mellan köparen och säljaren, där de båda parterna kommer överens om ett pris som de anser rättvist baserat på bostadens värde och marknadssituationen. Vid budgivning är det vanligtvis det högsta budet som blir den slutliga köpeskillingen, förutsatt att säljaren accepterar budet.

När betalas köpeskillingen?

Köpeskillingen brukar betalas i omgångar. Vanligtvis betalas 10 % av den totala köpeskillingen redan vid kontraktsskrivningen. Det är det som kallas för handpenning. Resterande 90 % betalas vid tillträdet, vilket är den dag då köparen formellt tar över ägandet av fastigheten. Det är vanligast att banken sköter överföringarna och löser befintliga lån innan det eventuellt återstående beloppet förs över till säljaren.

Pantbrev och köpeskilling vid husköp

Om du tar ett bolån för att hjälpa till med finansieringen av fastigheten måste du också ansöka om pantbrev. Pantbrevet är ett dokument som visar att en del av fastighetens värde används som säkerhet för ett lån. Pantbrev är alltid bundna till en specifik fastighet, så om det redan finns pantbrev uttagna i fastigheten tas de över av den nya ägaren när huset säljs.

Om det inte redan finns pantbrev eller om värdet på de befintliga pantbreven är lägre än det nya lånebeloppet, behöver du ansöka om nya pantbrev. Att ta ut ett nytt pantbrev medför en avgift, kallad stämpelskatt, på 2 % av pantbrevets värde plus en expeditionsavgift. Det är därför en fördel för dig som köpare om de befintliga pantbreven täcker beloppet du vill låna.

Vad händer om pantbreven är högre än köpeskillingen?

Ibland kan pantbrevens sammanlagda värde överstiga köpeskillingen för en fastighet. Det kan betyda att säljaren tidigare har haft lån som är större än fastighetens nuvarande marknadsvärde. I sådana fall måste säljarens bank gå med på att släppa panten, även om de inte får tillbaka hela det utlånade beloppet. Säljaren måste alltid lämna över fastigheten obelånad till köparen vid tillträdet.

De vanligaste frågorna och svaren

  • Kan man ta reda på köpeskilling för en specifik bostad?

    Du kan se köpeskillingen, det vill säga tidigare försäljningspris, för en fastighet genom att begära ett kostnadsfritt utdrag ur fastighetsregistret.

  • Vad menas med att uppbära köpeskilling?

    Att uppbära köpeskilling innebär att ta emot betalningen för fastigheten, antingen för sin egen eller någon annans räkning genom fullmakt. 

  • Hur hänger köpeskilling ihop med lånelöfte?

    Ett lånelöfte ger dig en uppfattning om hur mycket du kan låna från banken för att köpa en bostad, vilket direkt påverkar din budget och hur högt slutpris din framtida bostad kan ha. Köpeskillingen för den bostad du väljer måste passa inom ramarna för ditt lånelöfte för att du ska kunna finansiera köpet.

  • Vad händer om man inte kan betala köpeskillingen?

    Om du inte kan betala köpeskillingen vid den överenskomna tidpunkten gör du dig skyldig till kontraktsbrott. Säljaren kan då kräva skadestånd eller få behålla hela eller delar av handpenningen som kompensation för den missade affären.