Köpekontrakt och köpebrev
När du har vunnit en budgivning är det dags att skriva köpekontrakt. Här går vi igenom vad köpekontrakt ska innehålla och hur det skiljer sig från köpebrev.
Köpekontrakt och köpebrev
När du har vunnit en budgivning är det dags att skriva köpekontrakt. Här kan du läsa om varför man måste skriva köpekontrakt, vad det ska innehålla och vad som skiljer det från ett köpebrev.
Vad är köpekontrakt?
Ett köpekontrakt, eller köpeavtal, är ett juridiskt dokument som upprättas mellan köpare och säljare vid en bostadsaffär. Det är först när detta kontrakt är undertecknat av båda parter som affären är bindande. Innan dess kan både köpare och säljare dra sig ur affären utan några juridiska konsekvenser. Därför är det viktigt att kontraktet skrivs på så snart som möjligt efter att budgivningen är avslutad.
Vad ska ett köpekontrakt innehålla?
För att ett köpekontrakt ska vara juridiskt giltigt måste det uppfylla vissa minimikrav. Kontraktet ska vara skriftligt och undertecknat av både köpare och säljare. Dessutom måste det innehålla information om köpeskillingen, fastighetsbeteckningen och en överlåtelseförklaring där det tydligt framgår att säljaren överlåter bostaden till köparen. Utöver dessa uppgifter är det vanligt att kontraktet innehåller information om till exempel handpenning, tillträdesdag och kontaktuppgifter till båda parter. Om det finns speciella villkor som kan leda till att affären inte blir av, så kallade svävarvillkor, bör dessa också anges tydligt.
Svävarvillkor i köpekontrakt
Ett svävarvillkor är ett villkor som skrivs in i köpekontraktet och som innebär att affären kan avbrytas om villkoret inte uppfylls. Exempel på svävarvillkor kan vara att köparen måste bli godkänd av bostadsrättsföreningen eller att hela köpeskillingen måste betalas för att köpet ska gå igenom. Villkoren gör att affären är "svävande" fram till dess att alla villkor är uppfyllda. För att vara juridiskt bindande måste svävarvillkoren tydligt framgå i både köpekontraktet och ett eventuellt köpebrev, och de får inte gälla i mer än två år. Om inte alla villkor är uppfyllda inom två år blir hela avtalet ogiltigt.
Skillnad mellan köpebrev och köpekontrakt
Köpekontraktet och köpebrevet är två olika dokument som används vid fastighetsaffärer, men de fyller olika funktioner. Köpekontraktet är det avtal som binder köpare och säljare till affären och innehåller alla villkor för köpet. Köpebrevet, som upprättas på tillträdesdagen, fungerar som ett kvitto på att hela köpeskillingen är betald och att äganderätten har övergått till köparen. Köpebrev upprättas endast vid köp av hus och fastigheter. Med köpebrevet kan köparen registrera sig som ny ägare av fastigheten och ansöka om lagfart hos Lantmäteriet. Köper du en bostadsrätt får du istället en kvittens från mäklaren som bevis på att betalningen är genomförd.
Köpekontrakt för olika typer av bostäder
Beroende på vilken typ av bostad som köps kan köpekontraktet kallas för olika saker. Vid köp av hus eller ägarlägenhet används oftast termen köpekontrakt eller köpeavtal. Vid köp av bostadsrätt kallas avtalet istället för överlåtelseavtal, eftersom säljaren överlåter rätten att bo i lägenheten till köparen. Vid nyproduktion av lägenheter eller när en hyresrätt ombildas till bostadsrätt kallas avtalet upplåtelseavtal.
Trygga bostadsaffärer med SkandiaMäklarna
Att köpa en bostad är en stor affär och det är viktigt att alla juridiska dokument är i sin ordning. Köpekontraktet är det dokument som gör affären bindande och fastställer villkoren för köpet. Köpebrevet, som upprättas på tillträdesdagen, fungerar som ett kvitto på att hela köpeskillingen är betald och att äganderätten har övergått till köparen. Beroende på om du köper en fastighet eller en bostadsrätt kan avtalen kallas för olika saker, men de fyller samma funktion. När du köper eller säljer din bostad med oss på SkandiaMäklarna hjälper våra duktiga mäklare till med alla avtal, så att du kan känna dig helt trygg med din affär. Kontakta ditt lokala SkandiaMäklarna-kontor om du vill veta mer!
De vanligaste frågorna och svaren
-
När skriver man köpekontrakt?
Köpekontrakt skrivs när säljaren och köparen har kommit överens om ett pris för bostaden, vanligtvis efter en budgivning. Det ligger i både köparens och säljarens intresse att skriva på kontraktet så fort som möjligt, eftersom båda parterna har rätt att dra sig ur affären ända fram till att köpekontraktet är undertecknat.
-
Skriver man köpekontrakt för bostadsrätt?
Oftast kallas kontraktet man skriver på vid köp av bostadsrätt för överlåtelseavtal, men det fungerar på samma sätt som ett köpekontrakt.