Kontantinsats – allt du behöver veta

När du ska köpa en bostad behöver du själv betala en del av summan i kontantinsats. Här går vi igenom allt du behöver veta om kontantinsatsen.

Kontantinsats – allt du behöver veta

När du ska köpa en bostad behöver du själv betala en del av köpesumman i så kallad kontantinsats. Här går vi igenom vad kontantinsats faktiskt innebär, hur mycket och när du behöver betala, och tipsar om hur du kan spara ihop eller låna till insatsen.

Vad är kontantinsats och hur fungerar det?

Kontantinsatsen är den del av köpesumman för en bostad som du som köpare måste betala med egna medel, det vill säga pengar som inte är lånade från banken. Kontantinsatsen fungerar som säkerhet för banken som lånar ut resten av summan till dig genom ett bolån. Den minskar risken för banken eftersom den visar att du har en ekonomisk stabilitet och är seriös med ditt bostadsköp.

Hur mycket behöver jag lägga i kontantinsats?

I Sverige kan du låna upp till 85 % av bostadens värde från banken. Resterande 15 % av bostadens totala köpesumma måste du själv betala i form av en kontantinsats. Den här regeln gäller oavsett om du köper en villa, bostadsrätt eller ett fritidshus.

Räkna ut kontantinsats

Låt oss säga att du vill köpa en bostad som kostar 2 miljoner kronor.

Köpesumma för bostaden: 2 000 000 kr

Kontantinsats (15 % av köpesumman): 2 000 000 kr x 0,15 = 300 000 kr

Du behöver alltså betala en kontantinsats på 300 000 kr.

Om du vill räkna ut hur mycket du behöver låna efter kontantinsatsen kan du göra följande uträkning:

Belopp att låna (85 % av köpesumman): 2 000 000 kr x 0,85 = 1 700 000 kr

Du kommer att behöva låna 1 700 000 kr för att täcka resten av köpesumman efter din kontantinsats.

Det här räkneexemplet visar hur mycket pengar du behöver ha tillgängligt för kontantinsatsen och hur stort lån du eventuellt måste ta för att finansiera resten av köpesumman.

Måste man alltid ha en kontantinsats?

Ja, du måste alltid betala minst 15 % i kontantinsats. Bolånetaket som infördes i Sverige 2010 innebär att man inte får låna mer än 85 % av bostadens värde i form av ett bolån. Syftet med bolånetaket är att minska riskerna i banksystemet och förhindra att hushållen blir för högt belånade.

När betalar man kontantinsatsen?

Kontantinsatsen betalas vanligtvis på tillträdesdagen, det vill säga den dag då köpet slutförs och du officiellt tar över bostaden.

Kontantinsatsen ska inte blandas ihop med handpenningen. Handpenningen är en del av köpeskillingen som betalas direkt till säljaren när köpeavtalet för en bostad skrivs under, som en bekräftelse på att köpet kommer att genomföras. Den ligger vanligtvis på 10 % av bostadens slutpris och kan räknas in i den totala kontantinsatsen för bostaden. Du behöver alltså bara betala det som är kvar av kontantinsatsen vid tillträdet.

Hur sparar man ihop en kontantinsats?

Med dagens bostadspriser kan det kännas tufft att lyckas spara ihop till en tillräckligt stor kontantinsats. Ett bra första steg är att sätta upp ett tydligt sparmål. Bestäm hur mycket pengar du behöver spara ihop och när du behöver dem. Därefter kan du automatisera ditt sparande genom att starta ett månadssparande där en fast summa pengar överförs automatiskt från ditt lönekonto till ett sparkonto varje månad.

Välj sparform baserat på din sparhorisont. Om du planerar att köpa en bostad inom 1-2 år är ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti en trygg lösning. Sparar du på lite längre sikt, från 3 år och uppåt, kan fonder och aktier vara ett alternativ då de kan ge högre avkastning. Det är dock viktigt att vara medveten om riskerna med ett sådant sparande.

Kan man låna till kontantinsatsen?

Det är vanligt att man köper en ny bostad innan man har sålt och hunnit få ut pengarna för sin nuvarande. Då kan det vara möjligt att låna till kontantinsatsen för den nya bostaden genom ett så kallat överbryggningslån, även känt som brygglån. Överbryggningslånet är ett tillfälligt lån som du betalar tillbaka så fort du fått pengarna från försäljningen av din gamla bostad.

Hitta din drömbostad med SkandiaMäklarna

Har du lyckats spara ihop till din kontantinsats och är redo för nästa steg i din bostadsresa? Låt oss på SkandiaMäklarna hjälpa dig att hitta hem. Oavsett om du är på jakt efter din första bostad eller ett nytt drömhem hittar du massor av fina hem till salu här hos oss.

De vanligaste frågorna och svaren

  • Kan man ta bolån utan kontantinsats?

    Nej, i Sverige krävs alltid en kontantinsats på minst 15 % av bostadens köpesumma. Bolånet får täcka upp till 85 % av bostadens värde.  

  • Kan man låna till kontantinsatsen?

    Kontantinsatsen måste finansieras med egna medel, men vissa banker erbjuder brygglån för att täcka kontantinsatsen tillfälligt vid köp av ny bostad innan den gamla är såld.  

  • Hur påverkar kontantinsatsen min bolåneränta och amortering?

    Ju större kontantinsats du kan betala, desto mindre blir lånebeloppet. Eftersom amorteringen styrs av din belåningsgrad kan en större kontantinsats innebära att du inte behöver amortera lika mycket.  

  • Hur räknar man ut kontantinsats?

    För att räkna ut kontantinsatsen multiplicerar du köpesumman för bostaden med 0,15. Till exempel: 1 200 000 kr x 0,15 = 180 000 kr i kontantinsats.