Handpenning – vad är det och hur fungerar det?

Handpenningen ska betalas i samband med att du skriver kontrakt på din nya bostad. Här går vi igenom allt du behöver veta om handpenning vid bostadsköp.

Handpenning – så fungerar det

När du köper en fastighet eller bostadsrätt behöver du betala handpenning i samband med att du och säljaren skriver kontrakt på affären. Här förklarar vi vad handpenning är, hur och när den ska betalas, och vad som är skillnaden mellan handpenning och kontantinsats.

Vad är handpenning?

Handpenningen är en del av köpeskillingen som köparen betalar till säljaren som en slags försäkran om att köpet kommer att genomföras. Den visar att köparen är seriös i sin avsikt att fullfölja bostadsaffären. Handpenningen är oftast 10 procent av den totala köpeskillingen, oavsett om du köper hus eller lägenhet.

När ska handpenningen betalas?

Handpenningen betalas i samband kontraktsskrivningen och hålls vanligtvis av mäklaren på ett klientmedelskonto tills alla villkor för köpet formellt är uppfyllda. Om köparen av någon anledning inte fullföljer köpet kan säljaren ha rätt att behålla handpenningen som ersättning för den förlorade affären. Det är därför viktigt att du som köpare är säker på att du kan finansiera resten av köpet innan du betalar in handpenningen. Tänk på att ett lånelöfte inte är en garanti för ett bolån. Se därför till att ditt bolån är godkänt av banken innan du betalar handpenningen.

När får man handpenningen av mäklaren?

Säljaren får handpenningen efter att båda parter har signerat köpekontraktet och alla villkor för affären har uppfyllts, vilket kan ta några veckor. Villkoren kan se olika ut för olika bostadsaffärer. Om du köper eller säljer en bostadsrätt är det till exempel vanligt att bostadsrättsföreningen måste godkänna köparen som medlem innan affären formellt kan gå igenom. När alla villkor är uppfyllda förs handpenningen över från mäklarens klientmedelskonto till säljaren.

Kan man låna till handpenning?

Handpenningen kan betalas med sparade pengar eller genom ett lån. Det är vanligt att man som köpare inte har tillgång till hela summan som krävs för att betala handpenningen redan vid kontraktsskrivningen, utan till exempel har pengarna låsta i sin befintliga bostad. Därför erbjuder de flesta banker så kallade handpenningslån. Det är tillfälliga lån som ska återbetalas i sin helhet när du får pengarna från din bostadsförsäljning.

Vad är skillnaden på handpenning och kontantinsats?

Många blandar ihop begreppen handpenning och kontantinsats, men det är två olika saker. Handpenningen är den del av köpeskillingen som betalas direkt till säljaren eller mäklaren som en garanti för köpet. Den är oftast 10 % av den totala köpesumman och betalas i ett tidigt skede av bostadsaffären, när köparen vunnit budgivningen och ni skriver kontrakt.

Kontantinsatsen är den del av köpeskillingen som köparen måste finansiera själv, utan hjälp av lån. Enligt svensk lag måste du kunna lägga minst 15% av bostadens totala värde i kontantinsats för att få bolån. Läs mer om kontantinsats här.

Är handpenning en del av kontantinsatsen?

Handpenning och kontantinsats är som sagt olika saker, men det du betalar in som handpenning kan du dra av från din kontantinsats. Här är ett räkneexempel där vi utgår från att du köper en bostad för 2 miljoner kronor:

  • Beräkning av kontantinsats: Köpesumma för bostaden: 2 000 000 kr

     

    Kontantinsats (15% av köpesumman): 2 000 000 kr x 0,15 = 300 000 kr

  • Handpenning (10% av köpesumman):

Handpenning: 2 000 000 kr x 0,10 = 200 000 kr

  • Total kontantinsats minus handpenning:

Återstående kontantinsats efter handpenning: 300 000 kr − 200 000 kr = 100 000 kr

När du har betalat handpenningen på 200 000 kr behöver du alltså bara betala ytterligare 100 000 kr för att uppfylla kravet på 15 % kontantinsats vid tillträdet.

Går du i flyttankar?

Har du börjat fantisera om ditt nästa drömboende? Vi på SkandiaMäklarna finns här för dig oavsett om du vill sälja eller köpa först. Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta hem!

De vanligaste frågorna och svaren

  • Hur många procent ska jag betala i handpenning för hus och bostadsrätt?

    Handpenningen brukar ligga på 10 % av den totala köpesumman för bostaden, oavsett om det är ett hus eller en bostadsrätt.  

  • När betalar man handpenningen?

    När du och säljaren har skrivit kontrakt har du ofta en vecka på dig att betala in handpenningen till mäklarens klientmedelskonto.