Budgivning – så går det till

Budgivningen är en spännande del av processen när du ska köpa ny bostad. Men vilka regler gäller och vilken taktik är bäst? Här är allt du behöver veta.

Hur går en budgivning till?

Att vara med i en budgivning kan vara både spännande och lite läskigt. Det är ofta mycket känslor inblandade i ett bostadsköp samtidigt som det handlar om en stor affär och mycket pengar. Här går vi igenom hur en budgivning går till och vilka regler som gäller. Dessutom får du tips om olika strategier att testa när du ska gå in och buda om din drömbostad.

Hur går en budgivning till?

I Sverige är budgivningen vid en bostadsförsäljning oftast öppen, vilket innebär att alla bud redovisas för de andra budgivarna. Budgivningen startar oftast direkt efter den första visningen, men det kan variera beroende på marknaden och mäklarens strategi. De köpare som är intresserade kan lägga sina bud via telefon eller genom digitala plattformar som mäklarens webbplats eller via SMS. Mäklaren informerar sedan löpande alla deltagare om de nya buden.

Regler för budgivning

Enligt svensk lag är bud i budgivning inte juridiskt bindande förrän ett köpekontrakt har skrivits under av både köpare och säljare. Utöver det finns det inga lagstadgade regler för hur en budgivning ska gå till. Budgivning i Sverige är reglerad främst genom god mäklarsed, vilket innebär att mäklaren ska agera opartiskt och se till att alla parter är rättvist behandlade.

Det är bra att känna till att det alltid är säljaren som bestämmer vem som får köpa bostaden, när och till vilket pris. Det är vanligast att den som har lagt det högsta budet också får köpa bostaden, men säljaren kan alltså välja att acceptera ett lägre bud eller att inte låta någon köpa bostaden alls, även efter en avslutad budgivning.

Är bud bindande?

I Sverige är inte bud i sig bindande. Bud blir först bindande när båda parterna, köpare och säljare, har undertecknat ett köpeavtal. Det innebär att antingen köparen eller säljaren kan dra sig ur affären fram till dess att kontraktet är påskrivet.

Hur länge pågår en budgivning?

Hur länge en budgivning pågår kan variera stort. Vissa budgivningar kan vara över på några timmar medan andra kan pågå under flera dagar eller till och med veckor, beroende på marknaden och intresset för fastigheten.

Vad är ett dolt bud?

Ett dolt bud innebär att en budgivare lägger ett bud som inte omedelbart redovisas för de andra budgivarna. Det kan ske i en sluten budgivning där mäklaren samlar in alla bud och presenterar dem samtidigt för säljaren. Som köpare kan man också välja att lägga ett dolt bud även i öppen budgivning. Ett dolt bud kommer då med villkoret att det ska vara hemligt för övriga spekulanter och så är det upp till säljaren att acceptera budet eller inte.

Så vinner du budgivningen: olika taktiker och strategier

När det kommer till att vinna en budgivning finns det många strategier och taktiker att välja bland, och det råder delade meningar om vilken som är mest effektiv. En vanlig strategi är att höja budet i små, försiktiga steg. Det ger dig kontroll och minskar risken att du får betala mer än marknadsvärdet på bostaden, men kan samtidigt locka fler spekulanter att delta i budgivningen. Att lägga ett mycket högt bud från början kan däremot signalera beslutsamhet och potentiellt avskräcka andra köpare, men den här taktiken kan vara riskabel eftersom det också kan innebära att du får betala mer än vad fastigheten är värd.

Att vara en snabb och aktiv budgivare som lägger bud direkt när man blir överbjuden är ytterligare en taktik som kan sätta press på andra spekulanter. Motsatsen, att vara återhållsam och lägga få men genomtänkta bud, kan också vara effektivt, särskilt om du väntar till slutet av budgivningen för att göra ditt drag. Villkorade bud, som exempelvis ett tidsbegränsat bud som endast gäller vid en snabb affär, kan också användas för att påskynda processen och locka säljaren att fatta ett snabbt beslut.

Oavsett taktik är det viktigt att du aldrig dras med och budar över din budget. Att sätta en maxgräns innan budgivningen startar är klokt. Det hjälper dig att hålla dig till din budget och undvika att bli alltför uppslukad av själva budgivningsprocessen.

Vad händer när man har vunnit en budgivning?

När du har vunnit en budgivning kommer mäklaren att anordna ett möte med dig och säljaren där ni skriver under köpekontraktet. Det är vid det här tillfället som köpet blir bindande. Vid kontraktsskrivningen lämnar mäklaren över en fullständig lista över alla bud som kom in under budgivningen, med uppgifter om budgivarnas namn, kontaktuppgifter och vid vilken tidpunkt buden kom in. Efter kontraktsskrivningen har du som köpare oftast en vecka på dig att betala in handpenningen. Sedan är det bara att se fram emot dagen då du får tillträde till din nya bostad!

Att köpa bostad med SkandiaMäklarna

Budgivningen är en spännande men ibland också krävande del av att köpa ny bostad. Genom att ha koll på hur en budgivning går till och använda smarta strategier kan du öka dina chanser att vinna budgivningen för just din drömbostad. Hos oss på SkandiaMäklarna hittar du hundratals bostäder till salu och vi hjälper dig gärna att hitta hem. Kontakta ditt närmaste kontor för en kostnadsfri värdering av din nuvarande bostad, eller läs mer om hur en budgivning går till hos oss. Lycka till med din nästa budgivning!

De vanligaste frågorna och svaren

  • Vad är ett villkorat bud?

    Ett villkorat bud är ett bud där köparen ställer specifika villkor som måste uppfyllas för att affären ska genomföras. Det kan till exempel vara att säljaren måste godkänna budet inom en viss tidsram (tidsbegränsat bud), eller att köpet är beroende av att köparen säljer sin nuvarande bostad. Ett villkorat bud används ofta för att ge köparen extra skydd eller för att påskynda beslutsprocessen hos säljaren.  

  • Kan man begära ut budgivningslistan?

    Mäklaren är skyldig att föra budförteckning under budgivningen, med kontaktuppgifter till alla budgivare och vilka bud de lagt. Det är bara säljaren och köparen som har rätt att ta del av budgivningslistan. Syftet med listan är att köparen ska kunna kontrollera att det är riktiga personer bakom alla bud. Om du förlorat en budgivning har du inte rätt att begära ut budgivningslistan.